WHIPLASH

Wat is een whiplash?

Medische termen die gehanteerd worden voor een whiplash zijn onder andere: nekverrekking, CAL (craniocervicaal acceleratieletsel meer bekend als whiplash trauma), overstrekking of overbuiging, nektrauma, nekverstuiking, whiplash associates disorders, zweepslag of post traumatisch whiplash syndroom en late whiplash syndroom.

 

GRATIS BOEKJE MET INFORMATIE & TIPS

Vraag tevens op deze pagina het gratis boekje aan met informatie en tips over een whiplash.

‘Praktijk Rock heeft oplossingen voor pijnklachten’

Wat is een whiplash?

Een whiplash is niets anders dan een plotselinge beweging van het hoofd ten opzichte van de romp. Dit kan als gevolg van een aanrijding, maar kan evengoed opgelopen worden door een ongelukkige val van de trap, een ongeluk tijdens het sporten of een harde stoot. Daarnaast kan ook het hard schudden van een baby een whiplash letsel veroorzaken. In 70% van de gevallen zijn whiplash klachten echter veroorzaakt door een auto-ongeluk.

Een verkeersongeval is in de meeste gevallen de hoofdoorzaak. Maar dit letsel kan ook ontstaan tijdens het sporten of bij ongelukken in huis, zoals het vallen van de trap In een fractie van een seconde wordt de halswervelkolom door het ongeval overmatig uitgerekt en gebogen. Het grootste risico op een whiplash bestaat bij een kop- en staartaanrijding, omdat de halswervelkolom dan ook extreem naar voren én achteren wordt gebogen.

Zweepslag

De klachten die ontstaan na een ‘zweepslag’ met het hoofd worden het ‘whiplashsyndroom’ genoemd. Als gevolg van deze heftige beweging kunnen wervels, banden, spieren en gewrichten beschadigd raken. Daardoor ontstaat pijn in de nek, in de schouders, in het hoofd en in het bovenste deel van de rug. Bij een whiplash wordt niet alleen de nek fors heen en weer bewogen, maar ook het hoofd. Dit kan leiden tot tijdelijke disfunctie van de hersenen. Veel patiënten klagen dan ook over vermoeidheid, concentratiegebrek, duizeligheid, vergeetachtigheid en oorsuizen.

Hoe wordt de diagnose whiplash gesteld?

Het is voor een arts vaak moeilijk om vast te stellen of de klachten worden veroorzaakt door de gevolgen van een whiplash. Het letsel dat de pijn veroorzaakt is namelijk niet zichtbaar te maken op een röntgenfoto of CT-scan. De arts zal dus een diagnose moeten stellen op basis van het verhaal van de patiënt. Hij zal dan ook vragen naar de toedracht van het ongeval, het bewustzijn direct daarna en de termijn waarop de klachten zijn opgetreden. Vervolgens zal hij een lichamelijk onderzoek verrichten, waarbij gekeken zal worden naar de beweeglijkheid van de nek. Verder zal hij de reflexen en spierkracht controleren van halsgebied, schouders en armen.

Wat kan de Atlas-Zone therapie betekenen?

Na een whiplash kan de vaak al aanwezige scheefstand van de atlas in ernstige mate vergroot zijn. Tijdens de Atlas Zone Therapie wordt, door het rechtzetten van de atlas, de spanning uit het nekgebied gehaald. Daardoor kunnen de andere structuren rondom de atlas ook meer gaan ontspannen. Dit gebeurt in één behandeling en geeft vaak vrij snel verlichting. Meestal is daarna nog wel verdere behandeling nodig, bijvoorbeeld in de vorm van massages, om de spieren en het bindweefsel verder te ontspannen.

Massage na de behandelingen

Vaak kan na de Atlas Zone Therapie het effect verder vergroot worden door aanvullende behandelingen. zoals een aantal stevige massages van de bovenrug en nek. Soms nodig om de blokkades die zijn opgebouwd in de nekspieren er helemaal uit te krijgen, dit voor het meest optimale effect.

Gratis boekje met meer informatie & tips over whiplash

Wil je meer informatie over klachten door een whiplash, vraag het aan Jolanda. Een whiplash heeft namelijk niet alleen lichamelijke klachten tot gevolg, de geestelijke impact kan zo groot zijn dat er zelfs sprake is van een karakterverandering. Tevens kunnen ook cognitieve klachten worden ervaren wat het functioneren in het dagelijks leven kunnen beperken. Vraag het boekje gratis aan.

AANGESLOTEN BIJ:

‘Pas later besefte ik, hoe de pijn mijn leven beïnvloedde’

Blijf op de hoogte